A nyugdíjrendszer évszázados titka

Tudta-e, hogy a nyugdíjrendszer 100 éve még nem is létezett?

Sokan hiszik, hogy a nyugdíj már évszázadok óta fennálló, mindig is az emberek jólétét, gondtalan időskori éveiket garantáló rendszer volt.

nyugdíj-megtakarításTévednek…

A mai jóléti társadalmakban ismert nyugdíj intézményének elődje 1925-ben jött létre, azzal a céllal , hogy a túl hosszú életet élő időseknek, biztosítsa a minimális ellátást, főként az időskori éhezés, mint probléma megoldásának érdekében.

A változás évei

A felosztó-kirovó rendszert a háború utáni tőkefedezet pusztulása miatt volt szükség létrehozni, melyben a befizetők nem a saját nyugdíjukat biztosítják, hanem a jelenlegi nyugdíjasok járandóságait. Ebben az esetben a járulék befizetők csak reménykedhetnek abban, hogy idős korukban egyszer majd, őket is eltartja majd valaki.

Az évek múlásával, a nyugdíj átalakult időskori éhezést megelőzéséből, gondtalan 20-30 évig tartó fizetett szabadsággá, melyet az állam egyéb juttatásokkal egészít ki pl. ingyenes utazásokkal, hatalmas terhekkel sújtva a társadalombiztosítás rendszerét, és az államadósságot.

Mi fog történni a jövőben?

Drasztikusan csökkenni fognak az időskori nyugdíjak, ennek okai:

  • A felosztó-kirovó rendszert nem lehet hosszútávon fenntartani.
  • Fiataljaink külföldön telepednek le.
  • Kevesebb gyermekszületés.
  • Az átlagéletkor növekedése.
  • A mai aktívkorú lakosság nyugdíj nélkül marad

Újra megjelenik az időskori elszegényedés, mely sokkal nagyobb mértéket ölt, mint valaha.

Hiába dolgozott meg, nyugdíjáért éveken keresztül, hiszen az állam, csak egy nagyon alacsony összeget lesz képes folyósítani Önnek időskorára, mely miatt életszínvonalának a minősége is jelentősen csökkenhet.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Nem egyszerű, de apránként, már jelenben el kell kezdeni gondoskodni nyugdíjas éveiről, hogy elkerülhető legyen az időskori nyomor.

Cégünk már 17 éve, több, mint 1000 elégedett ügyfelével felelősségteljesen tesz, a gondtalan nyugdíjas évekért. Tudjon meg többet megtakarítási formánkról, kérjen tanácsadást kollégáinktól már ma!